Vigtigt at vide om kosttilskud
Flere og flere af os spiser kosttilskud og salget af vitaminer, mineraler og omega-3 stiger år for år. Men hvordan fungerer kosttilskud og hvad bør du tænke over, når du skal vælge?
Hvad er kosttilskud?
Kosttilskud er betegnelsen for produkter, som kan tilføre kroppen næringsstoffer såsom vitaminer og mineraler, ofte i kapsel- eller tabletform.
Kosttilskud bør ikke indeholde meget energi i form af kalorier. De fungerer nemlig som supplement til - og ikke som erstatning for en sund kost.
Vitaminer
Vitaminer er næringsstoffer, som din krop har brug for i en række vigtige processer, herunder at opbygge og vedligeholde muskler, knogler, hud og slimhinder. Processen hvor kulhydrater, fedtstoffer og proteiner omdannes tilenergi er også afhængig af vitaminer. Desuden hjælper nogle af vitaminerne, da de bidrager til, at din krop har et godt immunforsvar.
Vitaminer skal som udgangspunkt tilføres via kosten, eftersom kroppen, på egen hånd, kun kan producere dem i begrænset omfang. I dag kender vi sammenlagt til 13 forskellige vitaminer. Vitaminer inddeles traditionelt i to forskellige hovedgrupper: De fedtopløselige vitaminer A, D, E og K og de vandopløselige vitaminer B og C. Dagsdosis varierer fra nogle få mikrogram (μg) til flere milligram (mg) alt efter hvilket vitamin der er tale om.
Mineraler
Kroppen kan ikke optage visse vitaminer uden mineraler. Kroppen producerer ikke et eneste mineral selv. Vi er derfor afhængige af at få alle mineraler tilført via kosten.
Omega-3
Omega-3 er en samlet betegnelse for en form for langkædede umættede fedtsyrer. To af disse vigtige omega-3 fedtsyrer kaldes EPA og DHA og leveres til kroppen gennem kilder som f.eks. fed fisk. Kroppen kan ikke selv producere EPA og DHA i store mængder, og derfor skal det tilføres gennem kosten.
Fødevarestyrelsen anbefaler at vi spiser fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg. I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen, heraf ca. 200 gram fed fisk som laks, ørred, makrel eller sild.
Til følsomme forbrugergrupper findes mere detaljerede anbefalinger, se Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Hvilke kosttilskud skal du spise?
Svaret på dette spørgsmål afhænger af din daglige kost. Sund og varieret hverdagskost giver dig et godt fundament for et godt helbred og hjælper dig med at optage de næringsstoffer, du har brug for.
Hvis du spiser en sund og varieret kost med masser af grøntsager, frugt, bær, grove fuldkornsprodukter og fisk, samt begrænser dit indtag af forarbejdet og rødt kød, salt og sukker, kan du klare dig uden kosttilskud.
Evaluer din egen kost
For at vide hvilke kosttilskud du bør spise, skal du lave en vurdering af dine spisevaner for at se, om der ernæringsstoffer, som du spiser for små mængder af.
Spiser du mindre end de "anbefalede seks om dagen" af frugt og grønt, kan du overveje et multivitamin kosttilskud. Hvis du kun drikker lidt mælk og kun spiser få mejeriprodukter, bør du måske overveje et kosttilskud, der indeholder calcium. Spiser du derimod for lidt af de fødevarer, der er vigtige kilder til jern, såsom lever, kød og grønne grøntsager som spinat, broccoli og grønkål, så er et kosttilskud med jern det vigtigste for dig. Det er dog vigtigt at huske på, at kosttilskud er ment som et supplement, og at det ikke bør erstatte en sund og varieret kost.
Vitamin D
Danmarks officielle anbefalinger er 10 mikrogram D-vitamin dagligt til:
- Gravide
- Børn fra 2 uger til 2 år (D-dråber)
- Personer med mørk hud
- Personer som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
- Personer som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys
20 mikrogram D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium anbefales til:
- Personer over 70 år
- Plejehjemsbeboere
- Personer i øget risiko for knogleskørhed uanset alder
Jern
Kvinder i den fødedygtige alder, der har jernmangel på grund af kraftige menstruationer, kan have behov for et tilskud af jern. Gravide anbefales dagligt tilskud af D-vitamin gennem hele graviditeten og jern fra 10. graviditetsuge.
Folsyre/folat
Folat og folinsyre er forskellige former af det samme B-vitamin. Kvinder, der vil være gravide, samt gravide i de første 12 uger af graviditeten anbefales tilskud af folsyre.
Calcium
Børn til og med 9 år med allergi over for mælk anbefales et dagligt calciumtilskud på 500 mg. Fra 10 år anbefales at tage et dagligt calciumtilskud på 750 mg. Det kan ydermere være hensigtsmæssigt, at børn med mælkeallergi spiser en multivitaminpille, hvis kosten er ensidig. Personer med risiko for osteoporose anbefales et tilskud af D-vitamin og calcium.
Føler du dig stadig usikker?
Om man skal spise kosttilskud er meget individuelt, og det kan være svært at vide, hvad der passer præcist til dig. Hvis du har foretaget en vurdering af dine spisevaner og du stadig føler dig usikker, kan det være godt at tale med din læge eller en kostekspert
Kilder:
Fødevarestyrelsen, altomkost.dk