Vitamin C – godt for immunforsvaret?
Mange af os har fra barnsben af fået at vide, at appelsin indeholder C-vitamin og at C-vitamin er godt for immunforsvaret. Men passer det? Og hvor meget af vitaminet bør du indtage? Her får du al den viden, du behøver omkring C-vitamin!
Hvad er det godt for?
C-vitamin, også kaldet askorbinsyre, tilhører gruppen af vandopløselige vitaminer. C-vitaminets hovedfunktion i kroppen er at fungere som et hjælpemiddel (Co-enzym) til kroppens produktion af kollagen. Kollagen er et protein, der blandt andet findes i kroppens bindevæv, blodkar, brusk og knogler.
Vitamin C bidrager til immunforsvarets normale funktion og bidrager til at reducere træthed og udmattelse. Desuden bidrager C-vitamin til kroppens optag af jern. Måltidernes sammensætning påvirker jernoptagelsen og tilgængeligheden øges, hvis kosten indeholder rigeligt med C-vitamin, kød eller fisk.
Til immunforsvaret, brusken og skelettet
C-vitamin
- Bidrager til immunforsvarets normale funktion
- Bidrager til kroppens optag af jern
- Bidrager til at reducere træthed og udmattelse
De vigtigste kilder til C-vitamin er:
- Frugt - specielt citrusfrugter såsom appelsin, citron og lime. Også kiwi er en god kilde
- Bær såsom jordbær, solbær, multebær og hyben
- Grøntsager såsom perberfrugt, broccoli, majroe, spinat og tomat
- Visse urter som f.eks. persille
Så der er altså hold i det, vi lærte fra barnsben af. Appelsiner indeholder meget C-vitamin og C-vitamin er godt for vores immunforsvar!