Græskar er rige på A-vitamin
Græskar er rig på vitamin A
Smid ikke frugtkødet ud, når du laver Halloweenlygter! Græskar er nemlig sundt og passer til både i salte retter og når du bager.

Græskar er rig på vitamin A

Græskar er rig på vitamin A


Smid ikke frugtkødet ud, når du laver Halloweenlygter! Græskar er nemlig sundt og passer til en god middagsret.


Græskar er rige på A-vitamin

Halloween er natten inden allehelgensaften og indtræffer d.31. oktober. Halloween kommer oprindeligt fra England og Irland, selv om mange ser det som en amerikansk tradition. Dagen fejres nu i store dele af den vestlige verden. Selv i Danmark har det været almindeligt at fejre Halloween siden 2000-tallets begyndelse.


Græskar hører til Halloween og mange af os har taget traditionen med at lave græskarlygter til os. Men smid ikke frugtkødet ud! Det ikke bare smager godt, græskar har også et lavt kalorieindhold og er rig på betacaroten og fibre.


Nemt at variere

Græskar har en mild og sød smag. Sødmen træder ekstra frem ved opvarmning. Du kan både stege, koge, bage eller anvende den i bagning. Anvend gerne græskar i supper, gryderetter, kager eller som tilbehør.


Du kan desuden spise græskarfrøene rå eller riste dem på en stegepande og spise dem som snacks. Frøene anvendes ofte i forbindelse med bagning, i frøblandinger eller i salater.


A-vitamin

Det er græskarets orange farve, der afslører, at det er en god kilde til a-vitamin. Deri sidder nemlig farvepigmentet betacaroten, som kroppen omdanner til a-vitamin.


A-vitamin bidrager til at bibeholde normale slimhinder, normal hud og et normalt syn og bidrager endda også til immunforsvarets normale funktion og normal omsætning af jern.


Mineraler

Græskar indeholder også fibre og en del mineraler som kalcium, kalium, jern, kobber og fosfor og derudover vitamin B, C, E og K.


Den er også en kaloriefattig frugt – du får kun 18 kalorier pr. 100 gr. frugtkød!


Hvad kan du lave af mad?

Der findes mange muligheder, når det kommer til, hvad du kan bruge græskar til. Pumpkin pie er en klassisk amerikansk dessert, der smager vidunderligt. Rister du græskartern i ovnen, så får du et rigtigt godt middagstilbehør. Suppe er også en klar favorit.


Græskar passer perfekt i supper og smager rigtig godt sammen med f.eks. løg og gulerødder. Prøv at lave denne lækre græskarsuppe, som kunne blive en ny favorit. Både hos store og små!


Græskar- og gulerodssuppe


INGREDIENSER


6 portioner

500 g gulerødder

1 løg

500 g græskar– kun frugtkødet

75 g smør

1,2 l vand

1,2 dl hvidvin

3 kyllingebouillonsterninger

1 spsk. flydende honning

3 dl madlavningsfløde

Salt og peber til tilsmagning

Lidt finthakket persille


Gør sådan her

Skræl og hak gulerødder og løg. Skrab frugtkødet ud at græskarret og fjern frøene. (Dette kan svine lidt, så anvend gerne engangshandsker). Gem frøene – disse kan gemmes til senere. Skær græskarret i tern og blend til en puré.


Steg grøntsagerne og græskarpuréen i smør i en stor gryde, på middelhøj varme i ca. 5 minutter. Tilsæt vand, hvidvin, smuldret kyllingebouillonterning (du kan også bruge grønsagsbouillon, hvis du vil) og honning.


Få suppen til at koge og sænk derefter varmen og lad det småkoge i ca. 30 minutter eller til gulerødderne er møre.


Brug en stavblender eller lignende til at blende suppen, den skal have en jævn og blød konsistens. Tilsæt fløden og lad suppen småkoge i ca. 7 minutter. Tilsæt mere væske, hvis du synes at suppen er for tyk.


Smag til med salt og peber og server med lidt finthakket persille og et godt brød.



Ref. PP-FRI-NOR-0311