Smarte og sunde mellemmåltider
Smarte og sunde mellemmåltider
Når du bliver oversulten er det let at komme til at tage usunde valg. Derfor er det anbefalet at spise mellemmåltider i løbet af dagen. Men der findes enkle, sunde og gode snacks du kan spise med god samvittighed!

Smarte og sunde mellemmåltider

Smarte og sunde mellemmåltider


Når du bliver oversulten er det let at komme til at tage usunde valg. Derfor er det anbefalet at spise mellemmåltider i løbet af dagen. Men der findes enkle, sunde og gode snacks du kan spise med god samvittighed!


Smarte og sunde mellemmåltider

Det er anbefalet at spise hver 3-4 time, men for mange af os kan der ofte gå længere imellem frokost og aftensmåltidet og man trænger til noget for at holde den gående. Mange kan desuden godt lide at hygge sig med noget lækkert om aftenen.


Når du er sulten, dvask og blodsukkeret synker er det imidlertid let at tage hurtige og usunde madvalg. Hvem har ikke været på farten med tom mave og valgt boller, slik eller pølse som snacks.


De fleste af os har behov for et eller to mellemmåltider i løbet af dagen. Disse er med til at bidrage til en jævn og god måltidsrytme og forhindrer sliksult, småspisning og humørsvingninger. Vi giver dig tips til dejlige mellemmåltider som også er gode for kroppen!


Hvor meget skal du spise

Med mellemmåltid mener vi altså små, sunde måltider der spises mellem hovedmåltiderne, og som gør det lettere at holde ud til næste måltid. De nordiske kostanbefalinger siger at voksne bør spise tre hovedmåltider i løbet af dagen – morgenmad, frokost og aftensmad. Derudover anbefales det at spise et til to mellemmåltider.


Generelt siger man at et mellemmåltid bør bidrage med 100–250 kcal, men dette er helt individuelt og kommer an på hvor meget du ellers spiser, dit aktivitetsniveau og kropsstørrelsen. Desuden spiller det også ind hvor længe der er til næste måltid.


Kunsten er derfor at spise rigtig mad i de rigtige mængder! Nogle gange er det nok med et stykke frugt, grøntsager eller en håndfuld nødder, andre gange trænger vi til lidt mere for at dæmpe sulten. Det er smart at være forberedt og tage sunde snacks med på jobbet eller på rejsen.


Smoothie

Allerede i 1960érne var smoothien en kendt drik og et kendt begreb i USA. Her i norden var det ikke før i begyndelsen af dette århundrede at vi blev introduceret til smoothien. I dag har imidlertid rigtigt mange af os en blender eller smoothiemaskine i køkkenet.


Smoothien kan være morgenmad, et lille mellemmåltid når du bliver sulten eller en dejlig dessert. Den kan laves af forskellige typer frugter, bær eller grøntsager. Hvis du vil have den mere mættende kan du tilsætte nødder, banan eller yoghurt. Eller tilsæt havregryn og korn i morgenmadssmoothien.


Avocado – grøn, god og fuld af sunde fedtsyrer

Avocado er en fed frugt der giver langvarig mæthedsfølelse – derfor passer den godt som en del af mellemmåltidet. Desuden er den fuld af næringsstoffer – blandt andet C- og E-vitamin og fedtsyrer. Spis den gerne som pålæg på groft brød eller knækbrød.


Grøntsager, frugt og bær med tilbehør

Peberfrugtstrimler, agurkebidder, gulerod og sukkerærter er sunde snacks der smager ekstra godt med kvarkdressing. Eller fyld en speltbolle med lidt grøntsager, kogt skinke og en spiseske hytteost. En råkostsalat kan også være lækkert, brug gerne også æble, æg, skinke eller kalkunskinke i salaten.


Frugt er godt som snacks alene, men smager også fortræffelig med lidt ekstra tilbehør. Skær gerne frugt og bland med yoghurt og en lille håndfuld nødder. Bær smager godt med hytteost – drys også gerne lidt nødder over. En anden sød men sund fristelse er yoghurt naturel med lidt honning, müsli og bær.


Avocado-smoothie (frukt.no)

Avokado i smoothien? Ja da, det er rigtigt godt. Sammen med blåbær og banan bliver dette sommerens drik.

INGREDIENSER
2 portioner

  • 1 banan
  • 2 dl. blåbær
  • ½ avokado
  • 1 dl. vaniljeyoghurt
  • 6 isterninger

Kilde: frukt.no, Side2, MatpratRef. PP-CLV-NOR-0194