Smarte og sunde mellemmåltider
Smarte og sunde mellemmåltider
Når du bliver oversulten er det let at komme til at tage usunde valg. Derfor er det anbefalet at spise mellemmåltider i løbet af dagen. Men der findes enkle, sunde og gode snacks du kan spise med god samvittighed!

Smarte og sunde mellemmåltider

Smarte og sunde mellemmåltider


Når du bliver oversulten, er det let at komme til at tage usunde valg. Derfor er det anbefalet at spise mellemmåltider i løbet af dagen. Heldigvis for dig findes der enkle, sunde og gode snacks du kan spise med god samvittighed!


Smarte og sunde mellemmåltider

Det er anbefalet at spise hver 3-4 time, men for mange af os kan der ofte gå længere imellem frokost- og aftensmåltidet, og de fleste trænger til noget for at holde sig kørende. Mange kan desuden godt lide at hygge sig med noget lækkert om aftenen.


Når du er sulten, sløv og blodsukkeret synker er det imidlertid let at tage hurtige og usunde madvalg. Hvem har ikke været på farten med tom mave og valgt boller, slik eller pølser som snacks?


De fleste af os har behov for et eller to mellemmåltider i løbet af dagen. Disse er med til at bidrage til en jævn og god måltidsrytme og forhindrer sliksult, småspisning og humørsvingninger. Vi giver dig tips til dejlige mellemmåltider, der også er gode for kroppen!


Hvor meget skal du spise

Med mellemmåltid mener vi altså små, sunde måltider der spises mellem hovedmåltiderne, og som gør det lettere at holde ud til næste måltid. De nordiske kostanbefalinger foreslår, at voksne spiser tre hovedmåltider i løbet af dagen – morgenmad, frokost og aftensmad. Derudover anbefales det at spise et til to mellemmåltider.


Generelt siger man, at et mellemmåltid bør bidrage med 100–250 kcal, men dette er helt individuelt, og kommer an på, hvor meget du ellers spiser, dit aktivitetsniveau og din krops størrelse. Desuden spiller det også ind, hvor længe der er til næste måltid.


Kunsten er derfor, at spise rigtig mad i de rigtige mængder! Nogle gange er det nok med et stykke frugt, grøntsager eller en håndfuld nødder. Andre gange trænger vi til lidt mere for at dæmpe sulten. Det er smart at være forberedt og tage sunde snacks med på jobbet eller på rejsen.


Smoothie

Allerede i 1960érne var amerikanerne bekendte med smoothien, mens vi i Norden først blev introduceret til smoothien i begyndelsen af dette årtusind. I dag har rigtigt mange af os en blender eller smoothiemaskine i køkkenet.


Du kan drikke smoothien som morgenmad, et lille mellemmåltid når du bliver sulten eller en dejlig dessert. Den kan laves af forskellige typer frugter, bær og grøntsager. Vil du have den til at mætte mere, kan du tilsætte nødder, banan eller yoghurt. Du kan også tilsætte havregryn og diverse kerner i morgenmadssmoothien.


Avocado – grøn, god og fuld af sunde fedtsyrer

Avocado er en fed frugt, der giver langvarig mæthedsfølelse – derfor passer den godt som en del af mellemmåltidet. Desuden er den fuld af næringsstoffer – blandt andet C- og E-vitamin og fedtsyrer. Spis den gerne som pålæg på groft brød eller knækbrød.


Grøntsager, frugt og bær med tilbehør

Peberfrugtstrimler, agurkebidder, gulerødder og sukkerærter er sunde snacks, der smager ekstra godt med kvarkdressing. Eller fyld en speltbolle med lidt grøntsager, kogt skinke og en spiseske hytteost. En råkostsalat kan også være lækkert. Brug gerne også æble, æg, skinke eller kalkunskinke i salaten.


Frugt er godt som snacks alene, men smager også fortræffelig med lidt ekstra tilbehør. Skær gerne frugt og bland med yoghurt og en lille håndfuld nødder. Bær smager godt med hytteost – drys også gerne lidt nødder over. En anden sød men sund fristelse er yoghurt naturel med lidt honning, müsli og bær.


Avocado-smoothie (frukt.no)

Avocado-smoothie? Ja, den er god nok! Sammen med blåbær og banan bliver dette til en forfriskende sommerdrik.

INGREDIENSER
2 portioner

  • 1 banan
  • 2 dl. blåbær
  • ½ avokado
  • 1 dl. vaniljeyoghurt
  • 6 isterninger

Kilde: frukt.no, Side2, MatpratRef. PP-CLV-NOR-0194