hjerte i sand
Tips til at passe på dit hjerte
Arvelige faktorer spiller ind når vi snakker om hjertets sundhed, men livsstil er også meget vigtig for et sundt hjerte. Vi giver dig enkle råd som kan hjælpe til at holde hjertet sundt.

Tips til at passe på dit...

Tips til at passe på dit hjerte


Arvelige faktorer spiller ind, når vi snakker om hjertets sundhed, men livsstil er også meget vigtig for et sundt hjerte. Vi giver dig her nogle enkle råd, som kan hjælpe til at holde dit hjerte sundt.


hjerte i sand

Enkle råd til dit hjerte

Vores hjerte er egentligt et utroligt organ. Det slår hvert minut, hver time, hver dag gennem hele livet - uden hvile. Hjertet er vores vigtigste muskel, der transporterer blod rundt i kroppen således at celler og ilt kan modtage næringsstoffer. Der er derfor god grund til at passe på dit hjerte!


En hjertevenlig kost

De Nordiske næringsstofanbefalinger (NNR) opfordrer til en hjertevenlig kost, som er sund og varieret med fisk, grøntsager, frugt og bær og grove kornprodukter. Vælg desuden magre kødprodukter. Begynd gerne med mindst en vegetardag om ugen og hold igen med alkoholen. Bliv også inspireret af den type mad vi ofte ser ved Middelhavet, hvor den vigtigste kilde til fedt er olivenolie.


Det kan virke vanskeligt at lave store forandringer i sin kost for at få en sundere livsstil, gå ned i vægt eller få et godt helbred. Derfor er det vigtigt at lave ændringer, du kan leve med.


Dette kan du droppe

Begynd med at tage et kig på din kost. Er der specielt kalorierige ting, du kan fjerne eller begrænse? Hvordan kan du styre indtaget af umættet fedt og holde saltindtaget lavt? Spørg dig selv om du altid skal bruge salt i maden? Kan du bruge vegetabilsk olie til stegning i stedet for margarine? Behøver du at drikke saft og sodavand? Små skridt i hverdagen kan nemlig have stor effekt på sundheden!

Brug gerne tallerkenmodellen som siger at en tredjedel af tallerkenen bør bestå af grøntsager, frugt eller bær, en tredjedel af grove kornprodukter, kartofler, fuldkornsris eller fuldkornspasta og en tredjedel af kød, fisk eller æg.

Tallerkenmodellen kan i bruges til alle måltider, både morgenmad, frokost og aftensmad.


Spis omega-3

Omega-3 har kendte og dokumenterede virkninger på blandt andet hjerte, hjerne og syn. Faktisk findes der mere end 27.000 publicerede studier af omega-3.

Der er bred enighed om, at de langkædede omega-3 fedtsyrer EPA og DHA er godt for hjertet og en positiv effekt opnås ved daglig indtag af 250 mg EPA og DHA. Men din krop producerer ikke nok omega-3 fedtsyrer selv, derfor må vi tilfører gennem kosten.

Det bedste er at spise omega-3 fedtsyrer ‘direkte fra kilden’. Fed fisk såsom laks, tunfisk, makrel, sild og torskelever, er alle gode kilder til EPA og DHA. Andre fisk, skaldyr og alger indeholder også EPA og DHA, blot i mindre mængder. Spiser du ikke fed fisk regelmæssigt, anbefaler VNP et daglig tilskud af omega-3 fra fiskeolie.



Motion bidrager til et sundere hjerte

Ønsker du et sundt hjerte, er det vigtigt at få nok fysisk aktivitet. Træning gør hjertet stærkere, ligesom du får stærkere knogler og muskler af styrketræning.

Desuden er det en god måde at gå ned i vægt på. Og det er aldrig for sent at begynde at træne!

Start stille op og trap op efterhånden som formen bliver bedre. Prøv forskellige aktiviteter og find nogle, som passer dig og som du kan trives med. Foreningen for folkesundhed anbefaler en halv times fysisk aktivitet hver dag for voksne.


Hold op med at ryge

Rygning er en risikofaktor for den gode hjertesundhed. At stoppe med at ryge en gang for alle, er noget af det bedste, du kan gøre for din sundhed. Der findes flere gode produkter til rygestop på apoteket, ellers spørg din læge om råd!


  • Omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA bidrager til at opretholde hjertets normale funktion. Positiv effekt opnås ved et daglig indtag på 250 mg EPA og DHA.
  • Omega-3 fedtsyren DHA bidrager til at opretholde hjernens og synets normale funktion. Positiv effekt opnås ved et daglig indtag på 250 mg DHA.


Kilder:
Apotek 1, Nasjonalforeningen for folkehelsen, nhi.no
Nordiske næringsstoffanbefalinger (NNR 2012)



Ref. PP-FRI-NOR-0257