Beta-glucan
Beta-glucaner findes blandt andet i planteverdenen, alger og svampe, gær og bakterier. Beta-glucaner er en type kulhydrat, der består af glukosemolekyler med en struktur, der gør, at fordøjelsessystemet ikke nedbryder dem.
Forskellige typer beta-glucaner
Beta-glucaner har en rolle i strukturen og strukturen af organismer i svampe- og planteriget. Beta-glucaner fra forskellige typer organismer adskiller sig fra hinanden, da de er sammensat forskelligt. Nogle danner kæder, der er lineære, nogle har andre strukturer, af varierende kompleksitet.
Betaglukan i bagegær
Beta-glucan fra bagegær (Saccharomyces cerevisiae), beta-1,3/1,6-glucan, er et forgrenet molekyle, der er en vigtig del af cellevæggene i gærceller. Lignende beta-glucaner findes i andre gærtyper og også nogle bakterier, der kan være skadelige for dyr.
Dyrenes immunforsvar er gennem evolutionen blevet tilpasset til at detektere molekylet og tolke det som tegn på infektionsrisiko, på trods af at selve molekylet er ufarligt. Det betyder, at immunsystemets forsvarsberedskab øges og klargøres til at modstå angreb.
Norsk betaglucan™
Beta-glucanen, der findes i bagegæren, kan isoleres fra gærcellerne gennem forskellige oprensningsteknikker. Det opdagede norske forskere ved universitetet i Tromsö først og udviklede i firserne såkaldt "norsk beta-glucan" (NBG®). Denne betaglucan blev oprindeligt brugt i fiskefoder for at øge infektionsresistensen i opdrættede fiskebestande. Det begyndte også at blive brugt i avl af andre slags dyr (fugle, grise) samt til dyr i sport (heste) og også til husdyr (hunde).
I dag bruges den raffinerede version af dette beta-glucan-produkt i kosttilskud til mennesker. Det er godkendt af den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) inden for rammerne af "Novel Food"-forordningen. I vores Immunoplus kosttilskud får du 255 mg beta glucan i én kapsel.