
E-vitamin
E-vitamin kan opdeles i tocopheroler og tocotrienoler. E-vitamin findes i bl.a. farverige frugter og grøntsager, men også vegetabilske olier, fuldkorn, hvedekim og klid.
Skyddar mot oxidativ stress
Ligesom C-vitamin virker E-vitamin som en antioxidant og hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativt stress.
E-vitamin er en antioxidant, der hjælper med at beskytte cellerne mod oxidativt stress. Antioxidanter er forbindelser, der neutraliserer reaktive oxygenarter, et biprodukt af kroppens forbrænding af oxygen. E-vitamin udfører sin antioxidantfunktion i kroppen i samarbejde med andre antioxidanter, såsom C-vitamin. C-vitamin hjælper med at genoprette den reducerede form af E-vitamin.
Vores kroppe gemmer E-vitamin.
I dag er der 13 kendte vitaminer, der er essentielle for livet. E-vitamin er ligesom D-vitamin fedtopløseligt. Fedtopløselige vitaminer kombineres med fedt og optages via tarmen i blodet. Hos raske mennesker optages mere end halvdelen af det E-vitamin, vi tager, i kroppen.
Kroppen kan lagre omkring 1 g E-vitamin. Det meste af det er lagret i fedtvæv, men E-vitamin er også lagret på overfladen af vores celler og i blodets fedtmolekyler. Meget af kroppens E-vitamin findes i leveren, lungerne, musklerne, hjertet og binyrerne. Det naturlige E-vitamin er det mest aktive.
Der er i alt otte forskellige former for E-vitamin, som er opdelt i to klasser:
- Tokoferoler
- Tokotrienoler
Det naturlige E-vitamin i form af alfa-tocopherol har dobbelt så meget aktivitet som syntetisk E-vitamin.
E-vitamin i vores kost
E-vitamin findes ligesom de fleste andre antioxidanter i en række farverige frugter og grøntsager, for eksempel rød peberfrugt, grønne bladgrøntsager og tørrede abrikoser. Også vegetabilske olier, fuldkorn, hvedekim og klid, blød vegetabilsk margarine, nødder og frø er kilder til E-vitamin.
E-vitamin har et lavt toksisk indhold og kan tages i høje doser, op til 100-800 mg om dagen. Kostundersøgelser viser, at vi spiser mindre end anbefalet af E-vitamin.
E-vitamin forhindrer maden i at blive harsk
I løbet af 1940'erne blev det opdaget, at E-vitamin kan beskytte umættede fedtsyrer mod oxidation. E-vitamin kan tilsættes til visse fødevarer. for eksempel fiskeolier, for at bevare friskheden og forhindre dem i at harske.

Essential Omega-3 passer til de fleste! Med Vesterålen's Omega-3 får du omega-3 i små kapsler, der er nemme at synke. I tillæg til dette har vi tilsat D- og E-vitamin.

Med Argus Blåbær får du et tilskud af planteekstrakter, vitaminer og mineraler. Argus indeholder blandt andet blåbærekstrakt, lutein fra fløjlsblomsten, selen samt A- og E-vitamin.