Rejsetips og kom - i gang - liste til ferien
Rejsetips og kom - i gang - liste til ferien
Hvor til går din ferierejse til i år? Vi har gode råd og tips til hvad du bør have med dig i rejseapoteket – om du skal på strandferie, storbyferie, en tur til bjergene eller til en eksotisk destination!

Rejsetips og kom igang...

Rejsetips og kom-igang-liste til ferien


Hvor til går din ferierejse til i år? Vi har gode råd og tips til hvad du bør have med dig i rejseapoteket – om du skal på strandferie, storbyferie, en tur til bjergene eller til en eksotisk destination!


Rejsetips og kom - i gang - liste til ferien

Solferie

Er du en af dem som ser frem til stille dage med sol, sand og blide bølger til sommer? Så er her nogle råd til at gøre ferien i solen endnu bedre!

1. Solcreme er meget vigtigt for både store og små under ferien i solen! Solens stråler er ofte stærkere end herhjemme, så solcreme med høj faktor og regelmæssig indsmøring er vigtigt. Det kan desuden være godt at medbringe en solstift til de udsatte områder såsom læber, næse og ører samt en god aftersun eller fugtighedscreme.

2. Tag hånd om dit syn. Når du er ude i solen er det vigtigt at passe på dine øjne. Anvend solbriller der blokerer 99 % av UV-strålerne. Solbriller forebygger også rynker rundt øjnene. Du kan købe specielle solbriller der er designet til træning og fysisk aktivitet.

3. Mælkesyrebakterier. Som tilskud kan mælkesyrebakterier være godt at have med i dit rejseapotek! Foruden at være opmærksom på hvad du spiser bør du også tage en desinficerende håndsprit og ligeledes være omhyggelig med håndhygiejnen.


Storbyferie

I storbyer såsom New York, Paris eller Tokyo er det som regel ikke svært at finde et apotek. Men misforståelser og sprog udfordringer kan opstå – derfor kan det være godt at tage et lille rejseapotek med, selv om rejsen går til en storby.

1. Undgå vabler! Storbyferier indebærer ofte masser af gåture og det kan derfor være smart at medbringe vabel plastre. Vabler kan forebygges ved at mindske friktionen mellem sko og hud, ved at benytte et vabelplaster eller strømper.

2. Støj og stress. Meget trafik og mange mennesker – ofte i kombination med mange seværdigheder der skal besøges. Drik masser af vand så du slipper for hovedpine! Rejser du til en storby bør du også tænke på at storbylivet kan være pulserende endda til ud på natten. Tag derfor gerne ørepropper med dig for at sikre nattesøvnen, hvis du skal bo centralt.

3. Solbeskyttelse. Det er vigtigt at beskytte huden med solcreme også i storbyen. Solen rammer også når du går ind og ud af butikker eller sidder på en sightseeing bus.


Campingferie, tur til bjergene eller bådtur

1. Campingferie, tur til bjergene eller en rejse i båd betyder ofte en aktiv ferie. Det kan derfor være godt at medbringe et rejseapotek hvis en skade eller sygdom skulle indtræffe.

2. Førstehjælps kit. Uanset om du er i bjergene eller du skal på vandet, så kan der være lang vej til nærmeste apotek. Derfor bør du have en førstehjælpskasse med i hytten eller ombord på båden. Således har du medicinsk udstyr ved hånden, hvis nu nogen skulle komme til skade eller blive syg.

3. Undgå vabler. Fjeldlturen eller campingferien kan indebære meget vandring og det kan derfor være en god idé at medbringe vabelplastre. Vabler kan også forebygges ved at mindske friktionen mellem hud og sko, ved hjælp af plastre eller strømper.

4. Søsyge. Vejret kan skifte hurtigt til søs og en idyllisk solrig dag kan pludseligt forvandles til søsyge. Søsyge kan ramme nogle og det kan derfor være en god idé at have søsygetabletter liggende i båden.

5. Myg, flåter og hugorme. Myggene kan vare en plagefuld ledsager til campinghytten og det kan derfor være godt at medbringe myggebalsam og midler der afhjælper kløe. Hvis du rejser i et område med mange flåter kan du anvende myggebalsam også, som endda kan virke forebyggende mod flåtbid. Gode sko er vigtigt når du går i skoven for at mindske risikoen for hugormebid. Hvis du er uheldig og bliver bidt er det vigtigt at bevare roen og så hurtigt som muligt tage kontakt til en læge.


Eksotiske rejsemål

At rejse til mere ekstiske rejsemål bliver mere og mere almindelig. For at gøre rejsen så vellykket som muligt og som du drømmer om er det vigtigt med en omhyggelig planlægning.

1. Vacciner og malariamedicin. Behovet for vaccinering er afhængig af rejsemålet, hvor længe du skal være væk, hvor du skal bo samt dit generelle helbred. Vacciner skal som regel tages nogle uger inden afrejse, så vær ude i god tid! Malaria er udbredt i visse dele af verden, forebyggende medicin mod malaria kan fås på recept.

2. Solbeskyttelse. Solens stråler kan være stærkere når du befinder dig på sydligere breddegrader, end når du opholder dig herhjemme og du bør derfor beskytte dig mod solen. Udover solcreme med en passende solfaktor kan det være en god idé med en solstift til de udsatte områder såsom læber, næse og ører, samt en god aftersun eller fugtighedscreme.

3. Beskyt dig som myggene. Myggebid kan vare ubehagelige men herhjemme er stikkene helt ufarlige. Skal du rejse til et mere eksotisk rejsemål, kan det derimod findes en risiko for at myggene kan overføre farlige sygdomme. Det er vigtigt at beskytte sig mod bid med myggemiddel og myggenet. Beskyt kroppen med strømper, lange bukser, langærmede bluser, gerne imprægneret med spray der indeholder permethrin. Det kan være godt at sove under et myggenet både ved overnatning inde som ude.

4. Mælkesyrebakterier. Som tilskud kan mælkesyrebakterier være godt at have med i dit rejseapotek! Foruden at være opmærksom på hvad du spiser bør du også tage en desinficerende håndsprit og ligeledes være omhyggelig med håndhygiejnen.

5. Sund mave under ferien. Ubehag i maven og mindsket appetit kan forstyrre ferien. Årsagen kan være at maven ikke rigtigt tåler den fremmede mad. Mange af os oplever måske endda madforgiftning efter at have spist forurenet mad eller drikkelse. Nogle gode retningslinjer kan være at holde sig til er at kødet skal være gennemstegt, æggene skal være hårdkogte og at grøntsagerne skal være tilberedte. Vær meget forsigtig med salater, lunken mad der har stået fremme længe og skaldyr. Frugt og grøntsager der skal skrælles og vaskes, vaskes i vand fra flaske. Hvis du stadig bliver syg, er det vigtigt at kroppen får nok væske. Drik masser af kogt vand eller flaskevand. Du kan forebygge visse maveproblemer ved at indtage mælkesyrebakterier inden.


Generelt

1. Til rejsen. For at komme frem til destinationen, kan du få brug for at rejse over lange afstande via fly, båd eller bil. Det kan derfor være godt at medbringe køresygetabletter, især hvis du rejser med børn. Ørepropper kan gøre det nemt at sove på rejsen. Det kan desuden være godt at medbringe støttestrømper, hvis du har tendens til at have problemer med ubehag i benene under lange flyveture.

2. Godt at være forberedt. Det kan altid være godt at medbringe smertestillende og febernedsættende medicin. Rengøring til sår og plastre ligeså, man kan aldrig vide hvornår ulykken sker!

3. Anvender du receptpligtig medicin? Ved rejse til et land indenfor Schengen behøves et såkaldt Schengencertifikat hvis du rejser med lægemidler. Certifikatet kan du få udskrevet på apoteket og det er gyldigt i 30 dage. Medicinen bør opbevares i originalemballagen sammen med apotekets certifikat.

Kilder: Vituspotek,1177, HelsenorgeRef. PP-BIF-SWE-0015