Rejsetips og kom - i gang - liste til ferien
Rejsetips og to-do-liste til ferien
Skal du rejse i ferien? Vi har gode råd og tips til, hvad du bør have med dig i rejseapoteket – uanset dit rejsemål!

Rejsetips og kom igang...

Rejsetips og to-do-liste til ferien


Skal du rejse i ferien? Vi har gode råd og tips til, hvad du bør have med dig i rejseapoteket – om du så skal på strandferie, storbyferie eller en hel tredje slags ferie!


Rejsetips og kom - i gang - liste til ferien

Solferie

Er du en af dem, der ser frem til stille dage med sol, sand og blide bølger til sommer? Så er her nogle råd til at gøre ferien i solen endnu bedre!

1. Solcreme er meget vigtigt for både store og små under ferien i solen! Solens stråler er ofte stærkere end herhjemme, så solcreme med høj faktor og regelmæssig indsmøring er vigtigt. Det kan desuden være godt at medbringe en solstift til de udsatte områder såsom læber, næse og ører samt en god aftersun eller fugtighedscreme.

2. Pas på dit syn. Når du er ude i solen, er det vigtigt at passe på dine øjne. Brug solbriller der blokerer 99 % af UV-strålerne. Solbriller forebygger også rynker rundt om øjnene. Du kan også købe specielle solbriller, der er designet til træning og fysisk aktivitet.

3. Mælkesyrebakterier. Som tilskud kan mælkesyrebakterier være godt at have med i dit rejseapotek! Foruden at være opmærksom på hvad du spiser, bør du også tage en desinficerende håndsprit med og ligeledes være omhyggelig med håndhygiejnen.


Storbyferie

I storbyer såsom New York, Paris eller Tokyo er det som regel ikke svært at finde et apotek, men der kan derimod opstå misforståelser, når du taler et fremmedsprog – derfor kan det være godt at tage et lille rejseapotek med, selvom rejsen går til en storby.

1. Undgå vabler! På storbyferier tilbagelægger man ofte en masse kilometer på gåben, og det kan derfor være smart at medbringe vabelplastre. Vabler kan forebygges ved at mindske friktionen mellem sko og hud, og her kan vabelplastre hjælpe.

2. Støj og stress. Meget trafik og mange mennesker kan være hårdt for hørelsen. Drik masser af vand så du slipper for hovedpine! Rejser du til en storby, bør du også tænke på at storbylivet kan være pulserende på alle tider af døgnet. Tag derfor gerne ørepropper med dig for at sikre nattesøvnen, hvis du skal bo centralt.

3. Solbeskyttelse. Det er også vigtigt at beskytte huden med solcreme i storbyen. Solen rammer også, når du går ind og ud af butikker eller sidder på en sightseeingbus.


Campingferie, tur til bjergene eller bådtur

1. Campingferie. En tur i bjergene eller en rejse i båd betyder ofte en aktiv ferie. Det kan derfor være godt at medbringe et rejseapotek, hvis en skade eller sygdom skulle indtræffe.

2. Førstehjælpskit. Uanset om du er i bjergene, eller du skal på vandet, så kan der være lang vej til nærmeste apotek. Derfor bør du have en førstehjælpskasse med i hytten eller ombord på båden. Således har du medicinsk udstyr ved hånden, hvis nu nogen skulle komme til skade eller blive syg.

3. Undgå vabler. Bjergvandring kan tære på fødderne og det kan derfor være en god idé at medbringe vabelplastre. Vabler kan også forebygges ved at mindske friktionen mellem hud og sko, ved hjælp af plastre eller strømper.

4. Søsyge. Vejret kan skifte hurtigt til søs og et ellers klart vejr kan pludseligt vende. Søsyge kan ramme nogle og det kan derfor være en god idé at have søsygetabletter liggende i båden.

5. Myg, flåter og hugorme. Myggene kan være en plageånd på campingturen og det kan derfor være godt at medbringe myggebalsam og midler der afhjælper kløe. Hvis du rejser i et område med mange flåter, kan du ligeledes bruge myggebalsam, da det kan virke forebyggende mod flåtbid. Overvej dit valg af fodtøj, når du går i skoven for at mindske risikoen for hugormebid. Hvis du er uheldig og bliver bidt, er det vigtigt at bevare roen og så hurtigt som muligt tage kontakt til en læge.


Eksotiske rejsemål

At rejse til mere eksotiske rejsemål bliver mere og mere almindeligt. For at gøre rejsen så vellykket som muligt, er det vigtigt med en omhyggelig planlægning.

1. Vacciner og malariamedicin. Behovet for vaccinering afhænger af dit rejsemål, hvor længe du skal være væk, hvor du skal bo samt dit generelle helbred. Vacciner skal som regel tages nogle uger inden afrejse, så vær ude i god tid! Malaria er udbredt i visse dele af verden og forebyggende medicin mod malaria kan fås på recept.

2. Solbeskyttelse. Solens stråler kan være stærkere, når du befinder dig på sydligere breddegrader, end når du opholder dig herhjemme og du bør derfor beskytte dig mod solen. Udover solcreme med en passende solfaktorm, kan det være en god idé med en solstift til de udsatte områder såsom læber, næse og ører, samt en god aftersun eller fugtighedscreme.

3. Beskyt dig som myggene. Myggestik kan være ubehagelige, men herhjemme er stikkene heldigvis ufarlige. Skal du rejse til et mere eksotisk rejsemål, kan det derimod findes en risiko for at myggene kan overføre farlige sygdomme. Det er vigtigt at beskytte sig mod stik med myggemiddel og myggenet. Beskyt kroppen med strømper, lange bukser, langærmede bluser, gerne imprægneret med spray der indeholder permethrin. Det kan være godt at sove under et myggenet både ved overnatning inde som ude.

4. Mælkesyrebakterier. Som tilskud kan mælkesyrebakterier være godt at have med i dit rejseapotek! Foruden at være opmærksom på, hvad du spiser, bør du også medbringe en desinficerende håndsprit og ligeledes være omhyggelig med håndhygiejnen.

5. Sund mave under ferien. Ubehag i maven og mindsket appetit kan forstyrre ferien. Årsagen kan være, at maven ikke rigtigt tåler den fremmede mad. Mange af os oplever måske endda madforgiftning efter at have indtaget forurenet mad eller drikkelse. Nogle gode retningslinjer kan være at holde sig til gennemstegt kød, hårdkogte æg og tilberedte grøntsager. Vær meget forsigtig med salater, mad der har stået fremme længe og skaldyr. Frugt og grøntsager der skal skrælles og vaskes, vaskes i vand fra flaske. Hvis du stadig bliver syg, er det vigtigt at kroppen får nok væske. Drik masser af kogt vand eller flaskevand. Du kan forebygge visse maveproblemer ved at indtage mælkesyrebakterier inden.


Generelt

1. Til rejsen. For at komme frem til destinationen, kan du få brug for at rejse over lange afstande via fly, båd eller bil. Det kan derfor være godt at medbringe køresygetabletter, især hvis du rejser med børn. Ørepropper kan gøre det nemt at sove på rejsen. Det kan desuden være godt at medbringe støttestrømper, hvis du har tendens til at have problemer med ubehag i benene under lange flyveture.

2. Godt at være forberedt. Det kan altid være godt at medbringe smertestillende og febernedsættende medicin. Rengøring til sår og plastre ligeså, man kan aldrig vide hvornår ulykken sker!

3. Anvender du receptpligtig medicin? Ved rejse til et land indenfor Schengen behøves et såkaldt Schengencertifikat hvis du rejser med lægemidler. Certifikatet kan du få udskrevet på apoteket og det er gyldigt i 30 dage. Medicinen bør opbevares i originalemballagen sammen med apotekets certifikat.

Kilder: Vituspotek,1177, HelsenorgeRef. PP-BIF-SWE-0015