Sådan fejrer vi den skandinaviske påske
Sådan fejrer vi den skandinaviske påske
I Sverige og Finland klæder børnene sig ud som påskehekse. I Norge hører påske og krimi sammen, mens vi i Danmark skriver gækkebreve til familie og venner.

Sådan fejrer vi den...

Sådan fejrer vi den skandinaviske påske


I Sverige og Finland klæder børnene sig ud som påskehekse. I Norge hører påske og krimi sammen, mens vi i Danmark skriver gækkebreve til familie og venner.


Sådan fejrer vi den skandinaviske påske

Påskeæg, påskeharer, chokolade og lam til middag er noget rigtigt mange skandinavere hygger sig med til påske. Vi har mange fælles traditioner i de nordiske nabolande, også omkring påske. Men der er nok også nogle påsketraditioner i nabolandene som du aldrig har hørt om!


Gul påske

Gul er den store påskefarve i hele Skandinavien, men ikke i alle andre lande. Dette handler sandsynligvis om solen. I vores del af verden markerer påsken overgangen til en ny årstid, da solen vinder frem og nyt liv spirer og gror. Solen er et symbol på kraft og livsglæde, og er derfor sandsynligvis blevet påskefarven her i Norden.


Brug af specielle farver ved andre højtider har ofte at gøre med farverne kirken bruger, såkaldte liturgiske farver.


Påskekrimi i Norge

I Norge er det hytteture i fjeldet, lange skiture, tid med familie og venner, påskeæg og påskekyllinger, der gælder. Norske børn sætter spændt påskeæg ud påskeaften. Om natten kommer påskeharen og fylder æggene til randen med chokolade og lækkerier til stor fryd for børnene næste morgen.

For de voksne er det krimi, der er det store i påsketiden, både i bøger og på TV. Dette er en speciel norsk tradition, der vistnok startede med en reklamekampagne for en krimibog i 1920’erne. En anden forklaring er, at man har en ret lang påskeferie i Norge, og at krimi er typisk skønlitteratur i befolkningen.


Påskehekse

En typisk svensk tradition er at sætte store mængder fisk frem, såsom laks og sild, på påskebordet.

Ligesom nordmændene, er svenskerne glade for påskeæg og chokolade i påsken. Men i Sverige klæder børnene sig ud som «påskehekse», der banker på døre og giver tegninger i bytte for slik. Det er også normalt at være med til en organiseret æggejagt.

I dele af Finland er der også tradition for pääsiäisnoita, eller «påskehekse». Baggrunden for dette findes i gamle forestillinger om hekse og trolddom. Blandt andet troede man, at Guds beskyttelse var på sit laveste på langfredag og at de onde magter derfor var ude denne dag.

Finske børn klæder sig ud og går rundt med dekorerede kviste og bytter sig til slik palmesøndag eller påskeaften.

Også finnerne elsker lam til påske, men til dessert er der tradition for at spise en mørkebrun budding lavet af rug- og maltmel der hedder Mämmiel og en cremefarvet budding, der hedder Pasha. Denne bliver gerne lavet med religiøse motiver.

I mange finske byer er det i øvrigt en tradition at brænde bål for at jage de onde magter væk.

Gæk, gæk, gæk...

I Danmark gælder det om at samle flest æg. De skriver derfor 'gækkebreve' til familiemedlemmer eller nære venner. Hvis modtageren ikke kan gætte hvem afsenderen er, skal modtageren give et påskeæg til afsenderen.


Også danskerne nyder en god påskefrokost med blandt andet sildebord. Det er heller ikke usædvanligt at man hygger sig med både øl og snaps til frokosten.


PP-CLV-NOR-0289