Tror-du-pa-myterne-om-forkolelse
Tror du på myterne om forkølelse?
Der findes mange meninger om og idéer til, hvordan man kan undgå at blive forkølet, og hvad man bør gøre, når man vil af med forkølelsen igen. Men ikke alt du hører om forkølelse er rigtigt! Hvad er fup og hvad er fakta?

Tror du på myterne om...

Tror du på myterne om forkølelse?


Der findes mange meninger om og idéer til, hvordan man kan undgå at blive forkølet, og hvad man bør gøre, når man vil af med forkølelsen igen. Men ikke alt du hører om forkølelse er rigtigt! Hvad er fup og hvad er fakta?


Tror-du-pa-myterne-om-forkolelse

Du kan ikke forebygge forkølelse

Forkert. Der findes flere ting du kan gøre for at forebygge forkølelse. At vaske hænder ofte er nok det bedste forebyggende tiltag. Andre råd er at undgå mennesker som allerede er forkølede, at desinficere overflader og genstande du ofte rører ved og at så vidt muligt undgå at røre ved næse, mund og øjne. Det er nemlig her smitten lettest kommer ind i kroppen.

D-vitamin bidrager til immunforsvarets normale funktion

Rigtigt. Flere næringsstoffer bidrager til immunforsvarets normale funktion, og man bør derfor passe på at indtage nok af disse i forkølelsessæsonen. Et af disse næringsstoffer er D-vitamin. Du kan tilføre kroppen D-vitamin ved at opholde dig i solen, spise fed fisk eller tage et kosttilskud.


Hvis man ikke spiser fed fisk regelmæssigt er et tilskud af D-vitamin et godt alternativ. Tilskud af D-vitamin kan være specielt relevant i vintermånederne, da eksponeringen for solens stråler er lav.


Sundhedsstyrelsen anbefaler børn og voksne, der opholder sig indendørs eller går tildækket, et dagligt tilskud på 10 mcg vitamin D. Gravide kvinder anbefales et dagligt tilskud på 10 mcg vitamin D. Børn i alderen 0-2 år anbefales et dagligt tilskud på 10 mcg vitamin D som D-dråber. Personer over 70 år, plejehjemsbeboere samt personer med øget risiko for knogleskørhed anbefales et dagligt tilskud på 20 mcg vitamin D.


Det kan tage tid fra du bliver smittet, til sygdommen bryder ud

Rigtigt. Tiden fra du bliver smittet til du bliver syg varierer som regel fra én til tre dage, og en forkølelse varer normalt ca. 1 uge. Du bør opsøge læge, hvis din feber vare mere end 4 dage, og din tilstand ikke bliver bedre.


Influenza er som en hård forkølelse

Forkert. Nogle af symptomerne ligner, men forkølelse og influenza stammer fra to helt forskellige familier af virus. Forkølelse kan give symptomer såsom løbende eller stoppet næse, irritation og nys samt et let tryk over bihulerne. Influenza er betydeligt kraftigere og varer længere. Almindelige symptomer er feber, smerter i kroppen, hovedpine og intens tør hoste.

Ikke alle som bliver smittet får symptomer

Rigtigt. Kun 2/3 af de som smittes af forkølelsesvirusset udvikler symptomer. Den del som slipper for symptomer har som regel et godt immunforsvar, der bekæmper virusset før det får gjort skade. En sund livsstil med en balanceret kost, fysisk aktivitet og tilstrækkelig søvn er med til at holde dig rask!


Det er ikke muligt at blive immun over for forkølelse

Rigtigt. Forkølelse skyldes for det meste en virusinfektion i næse og svælg. Der findes mange forskellige forkølelsesvira.


Du kan ikke smitte andre efter at du er blevet rask

Forkert. Det kan tage to til tre dage fra du er symptomfri til virusset er ude af kroppen. Dermed kan du fortsat smitte andre. Du bør derfor vise hensyn, vaske dine hænder grundigt og forsøge at holde lidt afstand til andre mennesker.


Du kan blive afhængig af næsespray

Rigtig. Mange af os tyr til næsespray, hvis vores næse stopper, men hvis man bruger næsespray ud over anbefalet dosis og over længere tid, kan det virke mod sin hensigt. Ved langvarig brug kan du opleve at effekten bliver reduceret og at tilstoppelsen i næsen forværres. Afhængighed af næsespray er desværre ganske normalt. Brug næsespray når du er syg og har gener, men følg brugsanvisningen nøje og overhold doseringen. Saltvandsspray er et godt alternativ.


Du behøver ikke opsøge lægen hvis du er forkølet

Rigtigt og forkert. En sædvanlig forkølelse går normalt over i løbet af en uge. Har du høj feber over flere dage, nedsat generel tilstand eller åndedrætsbesvær, bør læge opsøges. En almindelig komplikation til forkølelse blandt voksne er bihulebetændelse eller mellemørebetændelse.


Ref. PP-FRI-DNK-0155