Tror-du-pa-myterne-om-forkolelse
Tror du på myterne om forkølelse?
Der findes mange meninger og opfattelser om hvordan man kan undgå at blive forkølet, og hvad man burde gøre hvis man først er blevet det. Men ikke alt du hører om forkølelse er rigtigt! Hvad er fup og hvad er fakta?

Tror du på myterne om...

Tror du på myterne om forkølelse?


Der findes mange meninger og opfattelser om hvordan man kan undgå at blive forkølet, og hvad man burde gøre hvis man først er blevet det. Men ikke alt du hører om forkølelse er rigtigt! Hvad er fup og hvad er fakta?


Tror-du-pa-myterne-om-forkolelse

Du kan ikke forebygge forkølelse

Forkert. Der findes flere ting du kan gøre for at forebygge forkølelse. Vask af hænderne er nok det bedste smitteforebyggende tiltag, og for at undgå at blive smittet bør du vaske hænderne ofte. Andre råd er at undgå mennesker som er forkølet, vaske overflader og genstande du berører ofte med bakteriedræbende midler og i størst mulig grad undgå at røre ved næse, mund og øjne. Det er nemlig her smitten lettest kommer ind i kroppen.

D-vitamin bidrager til immunforsvarets normale funktion

Rigtigt. Flere næringsstoffer bidrager til immunforsvarets normale funktion, og man bør derfor passe på at indtage nok af disse i forkølelsessæsonen. Et af disse næringsstoffer er D-vitamin. Du kan tilføre kroppen D-vitamin ved at opholde dig i solen, spise fed fisk eller tage et kosttilskud.


Hvis man ikke spiser fed fisk regelmæssigt er et tilskud af D-vitamin et godt alternativ. Tilskud af D-vitamin kan være specielt relevant i vintermånederne, da eksponeringen for sol er lav.


Sundhedsstyrelsen anbefaler børn og voksne, der opholder sig indendørs eller går tildækket, et dagligt tilskud på 10 mcg vitamin D. Gravide kvinder anbefales et dagligt tilskud på 10 mcg vitamin D. Børn i alderen 0-2 år anbefales et dagligt tilskud på 10 mcg vitamin D som D-dråber. Personer over 70 år, plejehjemsbeboere samt personer med øget risiko for knogleskørhed anbefales et dagligt tilskud på 20 mcg vitamin D.


Det kan tage lang tid fra du bliver smittet, til sygdommen bryder ud

Rigtigt. Tiden fra du bliver smittet til du bliver syg varierer sædvanligvis fra én til tre dage, og en forkølelse varer sædvanligvis ca. 1 uge. Ved feber over fire dage og hvis tilstanden ikke bliver bedre bør du opsøge læge.


Influenza er som en hård forkølelse

Forkert. Nogle af symptomerne ligner, men forkølelse og influenza stammer fra to helt forskellige familier af virus. Forkølelse kan give symptomer såsom løbende eller stoppet næse, irritation og nys samt et let tryk over bihulerne. Influenza er betydeligt kraftigere og varer længere. Almindelige symptomer er feber, smerter i kroppen, hovedpine og intens tør hoste.

Ikke alle som bliver smittet får symptomer

Rigtigt. Kun 2/3 af de som smittes af forkølelsesvirusset udvikler symptomer. Den del som slipper udenom har gerne et godt immunforsvar som bekæmper virusset før det får gjort skade. En sund livsstil med en balanceret kost, nok fysisk aktivitet og tilstrækkelig søvn er godt for at holde sig frisk!


Det er ikke muligt at blive immun mod forkølelse

Rigtigt. Forkølelse skyldes sædvanligvis en virusinfektion i næse og svælg. Der findes mange forskellige forkølelsesvira.


Du kan ikke smitte andre efter at du er blevet rask

Forkert. Det kan tage to til tre dage fra du er symptomfri til virusset er ude af kroppen. Dermed kan du fortsat smitte andre. Du bør derfor vise hensyn, vaske dine hænder godt og forsøge at holde lidt afstand til andre mennesker.


Du kan blive afhængig af næsespray

Rigtig. Mange af os tyr til næsespray hvis vi bliver stoppet i næse eller bihuler, men hvis man bruger næsespray ud over anbefalet dosis og over længere tid, kan det virke mod sin hensigt. Ved langvarig brug kan du opleve at effekten bliver reduceret og at tilstoppelsen i næsen forværres. Afhængighed af næsespray er desværre ganske normalt. Brug næsespray når du er syg og har gener, men følg brugsanvisningen nøje og overhold doseringen. Saltvandsspray er et godt alternativ.


Du behøver ikke opsøge lægen hvis du er forkølet

Rigtigt og forkert. En sædvanlig forkølelse går normalt over i løbet af en uge. Har du høj feber over flere dage, nedsat generel tilstand eller åndedrætsbesvær bør læge opsøges. En almindelig komplikation til forkølelse blandt voksne er bihulebetændelse eller mellemørebetændelse.


Ref. PP-FRI-DNK-0155