Spørgsmål og Svar

Spørgsmål & Svar


Sælges produkterne i flere lande?

Ja, Vesterålens Naturprodukter markedsfører og sælger sine produkter i Norge, Sverige, Finland og Danmark.


Bæredygtig, kvalitet og sporbarhed

Som en del af Pfizer-koncernen er Vesterålens Naturprodukter medlem af Global Organization for EPA and DHA omega-3s (GOED). GOED består af markedets fremmeste producenter og leverandører af omega-3 fedtsyrene EPA (eicosapentaensyre) og DHA (docohexaensyre), og sætter en høj etisk standard for sine medlemmer. Du kan derfor være helt tryg ved, at vores omega-3 produkter holder en meget høj kvalitet.

Ydermere er flere af vores omega-3 produkter certificeret af «Friend of the Sea», en ledende international certificering for produkter som stammer fra bæredygtigt fiskeri og havbrug. Vi i Vesterålens Naturprodukter bekymrer os for miljøet, og er stolte over at vores Omega-3 produkter passerede gennem nåleøjet hos Friend of the Sea!

I Vesterålens Naturprodukter har vi høj fokus på kvalitet, som omfatter fuld sporbarhed af råvarer, samt analyser af hver produktion. Dette sikrer, at vores omega-3 produkter tilfredstiller strenge kvalitetskrav.

Vesterålens Naturprodukter garanterer at alle produkter, som kommer på markedet, tilfredsstiller gældende kvalitetsstandarder; GOED, Europæisk Farmakopé, samt myndighedernes krav. Dette kan dokumenteres igennem analysecertifikater fra producent og analyser udført af en tredjepart.


Har omega-3 produkterne dokumenteret effekt?

Ja, omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA, som er hovedingredienser og aktive stoffer i vores omega-3 produkter, er blandt de mest studerede og bedst dokumenterede næringsstoffer i verden.

Omega-3 er essentielle fedtsyrer, som kroppen benytter i en række processer. Kroppen kan ikke selv lave omega-3 i større mængder, og må derfor få det tilført gennem kosten.

Der er lavet mere end 30.000 studier på omega-3, og dokumentationen bekræfter, at omega-3 er godt for hjertet, hjernen og synet.

  • Omega-3 (EPA og DHA) bidrager til normal funktion af hjertet. Positiv helseeffekt opnås ved dagligt indtag af 250 mg EPA og DHA.
  • Omega-3 (DHA) bidrager til at vedligeholde normalt syn og hjernefunktion. Positiv helseeffekt opnås ved dagligt indtag af 250 mg DHA.


Hvordan skelner man mellem de forskellige omega-3 produkter på markedet?

Der er mange produkter at vælge mellem på markedet, og vi forstår at det ofte kan være vanskeligt at vide, hvad man skal se efter. Det som først og fremmest er vigtigt at se på, er om produktet indeholder tilstrækkeligt med omega-3. For at kunne påstå helseeffekt, må den anbefalede daglige dosis som minimum indeholde følgende:


  • Omega-3 (EPA og DHA) bidrager til normalfunktion af hjertet. Positiv helseffekt opnås ved dagligt indtag af 250 mg EPA og DHA.
  • Omega-3 (DHA) bidrager til normalt syn og hjernefunktion. Positiv helseeffekt opnås ved dagligt indtag af 250 mg DHA.


Dernæst kan du se om produktet indeholder vitamin D. Vi mener at Vitamin D er så vigtigt, at vi har tilsat vitamin D i vores omega-3 kapsler.

Vær opmærksom på at nogle produkter kan indeholde omega-6. Det er også en fedtsyre som er vigtig for kroppen. Men få har behov for omega-6, da vi får meget af dette gennem vores kost. Læs mere om balancen mellem omega-3 og omega-6.

Har du fundet produkter som indeholder nok omega-3, og som eventuelt indeholder de vitaminer eller mineraler, som du ønsker, kan du sammenligne prisen for en daglig dosis.

Hvis du er usikker, så tag kontakt til vores Kundeservice for hjælp og vejledning.


Hvad betyder regelmæssigt indtag af omega-3, og behøver jeg det?

Fødevarestyrelsen anbefaler os at spise fisk mindst to gange om ugen (som hovedret og flere gange om ugen som pålæg). I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen, heraf ca. 200 gram fed fisk som laks, ørred, makrel og sild.

Til følsomme forbrugergrupper findes mere detaljerede anbefalinger. Se Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Hvis du ikke spiser nok fed fisk, anbefaler vi i Vesterålens Naturprodukter et dagligt tilskud af omega-3 fra fiskeolie.

Omega-3 er essentielle fedtsyrer som benyttes i en række processer i kroppen. Kroppen kan ikke selv lave omega-3 i større mængder og derfor må det tilføres gennem kosten.


Er forholdet mellem omega-3 og omega-6 vigtigt?

Dit indtag af omega-3 og omega-6 har betydning for fedtsyrebalancen i kroppen. Ideelt set bør forholdet være på 1 del omega-3 og 3 dele omega-6.

Desværre er det tit sådan i vores moderne vestlige kost, at mængden af omega-6 i forhold til omega-3 er op til 20 gange mere i stedet for 3 gange mere. En sund og varieret kost rig på omega-3 fedtsyrer kan give en bedre balance mellem disse to typer fedtsyrer.

Læs mere i artiklen


Kan gravide og ammende benytte Active Omega-3?

En kost som er rig på omega-3, er også anbefalet til gravide og ammende. Omega-3 fedtsyren DHA bidrager til normal udvikling af øjnene og hjernen hos både fostre og spædbørn der ammer.

For at opnå den positive effekt skal dit daglige indtag af DHA som gravid eller ammende være 200 mg, i tillæg til det anbefalede daglige indtag af omega-3 fedtsyrer for voksne som er 250 mg EPA og DHA.

Gravide og ammende bør generelt udvise forsigtighed ved brug af kosttilskud, og det anbefales at man rådfører sig med egen læge.


Kan børn spise Active Omega-3?

Active Omega-3 kan tages af børn fra 6 år. Den anbefalede daglige dosis er 2-3 kapsler.


Vegetabilsk omega-3 eller omega-3 fra havet?

Der findes forskellige typer omega-3:

  • omega-3 (EPA og DHA) fra fisk og krebsdyr
  • omega-3 (EPA og DHA) fra alger
  • vegetabilsk omega-3 (ALA) fra planter og frø


EPA og DHA er langkædede fedtsyrer med dobbeltbindinger. EPA har 5 dobbeltbindinger, mens DHA har 6 dobbeltbindinger.

Plantefedtet (ALA) er også en langkædet fedtsyre, men har færre dobbeltbindinger end EPA og DHA. For at kunne udnytte omega-3 fra planter og frø, må kroppen omdanne ALA til EPA og DHA. Dette kan kroppen kun klare at gøre i små mængder. Omega-3 fra fisk, krebsdyr og alger anses derfor som en bedre kilde til fedtsyrerne EPA og DHA.


Hvad er forskellen mellem omega-3 i kapsler og flydende tran?

Tran udvindes fra torskelever, mens omega-3 normaltvis udvindes fra fiskekød fra småfisk som ansjoser, sardiner etc.

Forskellen på eksempelvis Active Omega-3 og tran er hovedsageligt, at man må indtage meget mere tran, da tran er et ukoncentreret produkt, mens Active Omega-3 er højkoncentreret. Derudover må man se på hvilke vitaminer, der er tilsat, og mængden af disse. Active Omega- 3 indeholder vitamin D, mens tran indeholder A, D og E.


Hvad er forskellen mellem fiskeolie og krillolie?

Virkestofferne i krillolie og fiskeolie er de samme; omega-3 fedtsyrer.

En betydelig andel af omega-3 fedtsyrerne i krillolie er bundet som fosfolipider, mens omega-3 fra fiskeolie er i form af triglycerider. Krillolie har et naturligt indhold af Astaxanthin, og det er dette, som giver krillolien den røde farve.

Det er vigtigt at se på indholdet per daglig dosis af omega-3.


Hvilken gelatine benyttes i vores kapsler?

I vores omega-3 produkter benyttes kun gelatine fra kvæg (okse). Gelatinen er både Halal- og koshercertificeret.


Hvad er forskellen på etylester og triglycerid?

Der findes to typer fiskeoliekoncentrater: Etylester og koncentreret triglycerid. Nogle produkter indeholder koncentreret triglycerid, mens andre indeholder omega-3 i etylesterform. Både etylester og koncentreret triglycerid er fremstillet af fiskeolie, og bliver koncentreret på samme måde.

Koncentreret triglycerid gennemgår en lidt længere produktionsproces end etylester. Dette har dog ingen helsemæssig effekt.

Active Omega-3 er i etylesterform.


Jeg oplever "transmag" efter indtagelse?

Enkelte kan opleve opstød med "transmag" efter indtagelse af omega-3 kapsler. Da anbefales det at indtage kapslerne under et måltid, eller om aftenen før man går i seng.


Hvilken fisk bruges til at producere omega-3?

Fiskeolien som benyttes i Active Omega-3 kommer fra ansjoser og sardiner fra strengt reguleret fiskeri fra bæredygtige ressourcer i Stillehavet ud for Peru og Chile (Sydamerika).

Ansjoser og sardiner lever i de frie vandmasser, hvor de spiser plankton. Vi har valgt at benytte ansjoser og sardiner til Active omega-3, fordi de har et højt indhold af omega-3 fedtsyrerne EPA og DHA og samtidig et lavt indhold af miljøgifte. Dette er den bedste kilde til koncentreret omega-3.

Hele vejen gennem produktionen af fiskeolie stilles der strenge krav til kvalitet. Fisken køles ned til -1°C i tanke ombord på fiskebådene og ankommer på landjorden til bearbejdning inden for 24 timer. Olien renses, raffineres og koncentreres i Canada efter vores specifikationer og bliver fragtet til fordelingsproduktion, indkapsling og pakning i facilliteter hos vores moderselskab (Pfizer).


Hvilken holdbarhed har produkterne?

På etiketten på produktet finder du en dato for «Mindst holdbar til og med...».

Udover en lang holdbarhedsdato skal du vide, at vi gennemfører stabilitetstests for at være sikre på at indholdet af næringsstoffer, som deklareres, svarer til de værdier, der er angivet på etiketten.

Med regelmæssige kvalitetsprocesser er du derfor garanteret kvaliteten helt til udløbsdato på alle vores produkter.


Kan personer med fiskeallergi spise omega-3 kapsler?

Hvis du er allergisk overfor fisk, bør du rådføre dig med egen læge.


Kan jeg kombinere flere produkter?

Ja, flere af vores produkter kan kombineres. Omega-3 produkterne indeholder ikke vitamin A, så du kan kombinere disse med andre produkter, som indeholder vitamin A.

Flere af vores produkter indeholder imidlertid vitamin D. Vælger du så at kombinere produkter eller øge doseringen, må du vurdere den totale mængde vitamer i forhold til anbefalingerne for dagligt indtag.

Hvis du er usikker på indhold, finder du en oversigt for hvert produkt på vores produktsider. Spørg os gerne om råd eller snak med din læge, hvis du er i tvivl om et produkt, eller om en kombination af produkter, er det rette for dig.


Hvor finder jeg ingredienslisten for produkterne?

Alle produkter er mærket med ingrediensliste og næringsdeklaration. Hvis du på vores hjemmeside går ind på den specifikke produktside, kan du også se produktets ingrediensliste og næringsdeklaration.

Har du andre spørgsmål, kan du også ringe til vores kundeservice på telefon 70230110 eller sende en e-mail.

Mangler du råd og vejledning til kost og kosttilskud, står vores kundevejlere altid klar til at hjælpe dig.Ref. PP-FRI-DNK-0227